ʻO ka hoʻāʻo ʻana i ke koko hoʻokalakupua fecal (FOBT)
He aha ka Fecal Occult Blood Test?
Ke nānā nei ka ho'āʻo koko fecal occult (FOBT) i kahi laʻana o kāu stool (poop) e nānā i ke koko.ʻO ke koko kilokilo ʻaʻole hiki iā ʻoe ke ʻike me ka maka ʻōlohelohe.A ʻo ka fecal ʻo ia hoʻi, aia ia i loko o kou waihona.

ʻO ke koko i loko o kou ʻāʻī ʻo ia hoʻi, aia ke koko i loko o ka ʻāpana digestive.Hiki ke kumu o ke koko ma muli o nā ʻano ʻano like ʻole, e like me:

ʻO nā polyps, nā ulu kūpono ʻole ma ka ʻili o ka ʻāʻī a i ʻole ka rectum
ʻO ka hemorrhoids, nā ʻaʻa pehu i loko o kou anus a i ʻole ka ʻāʻī
ʻO Diverticulosis, kahi maʻi me nā ʻeke liʻiliʻi ma ka paia o loko o ke kolonā
ʻO nā maʻi ʻeha, nā ʻeha i loko o ka ʻāpana o ka ʻāpana digestive
ʻO Colitis, kahi ʻano maʻi ʻeha
ʻO ka maʻi maʻi ʻaʻai ʻokoʻa, kahi ʻano maʻi maʻi e hoʻomaka ana ma ka ʻāʻī a i ʻole ka rectum
ʻO ka maʻi ʻaʻai ʻokoʻa kekahi o nā ʻano maʻi maʻi maʻamau ma ʻAmelika Hui Pū ʻIa.Hiki i ka ho'āʻo koko fecal occult ke nānā i ka maʻi kanesa colorectal e kōkua i ka ʻimi ʻana i ka maʻi i ka wā e ʻoi aku ka maikaʻi o ka mālama ʻana.

ʻO nā inoa ʻē aʻe: FOBT, ke koko occult stool, hoʻāʻo koko huna, hoʻāʻo Hemoccult, hoʻāʻo guaiac smear, gFOBT, immunochemical FOBT, iFOBT;FIT

He aha ka mea i hoʻohana ʻia?
Hoʻohana mau ʻia kahi hoʻāʻo koko fecal occult ma ke ʻano he hoʻāʻo ʻana e kōkua i ka ʻimi ʻana i ka maʻi maʻi colorectal ma mua o kou loaʻa ʻana i nā hōʻailona.He hoʻohana ʻē aʻe ka hoʻāʻo.Hiki ke hana i ka wā e hopohopo ai e pili ana i ke kahe koko i loko o ka ʻāpana digestive mai nā kūlana ʻē aʻe.

I kekahi mau hihia, hoʻohana ʻia ka hoʻāʻo e kōkua i ke kumu o ka anemia.A hiki ke kōkua i ka ʻike ʻana i ka ʻokoʻa ma waena o ka irritable bowel syndrome (IBS), ka mea maʻamau ʻaʻole e hoʻokahe koko, a me ka maʻi ʻeha o ka ʻōpū (IBD), ka mea e hoʻoheheʻe ʻia ai ke koko.

Akā ʻaʻole hiki i kahi hoʻāʻo koko fecal occult wale nō ke ʻike i kekahi ʻano.Inā hōʻike kāu mau hopena hoʻāʻo i ke koko i loko o kāu waihona, pono paha ʻoe i nā hoʻokolohua ʻē aʻe e ʻike i ke kumu pololei.

No ke aha au e pono ai i ka ho'āʻo koko fecal occult?
Hiki i kāu mea mālama ola ke kauoha i ka ho'āʻo koko fecal occult inā loaʻa iā ʻoe nā hōʻailona o kahi maʻi e hiki ke komo i ke koko i kāu ʻāpana digestive.A i ʻole hiki iā ʻoe ke hoʻāʻo e nānā i ka maʻi maʻi colorectal inā ʻaʻohe ou hōʻailona.

Manaʻo ikaika nā hui lapaʻau akamai e loaʻa i nā kānaka nā hoʻokolohua maʻamau no ka maʻi maʻi colorectal.Manaʻo ka hapa nui o nā hui lapaʻau e hoʻomaka ʻoe i ka hoʻāʻo ʻana i ka makahiki 45 a i ʻole 50 inā loaʻa iā ʻoe ka maʻi maʻi maʻi colorectal.Manaʻo lākou i ka hoʻāʻo maʻamau a hiki i ka liʻiliʻi o nā makahiki 75. E kamaʻilio me kāu mea hoʻolako e pili ana i kou pilikia no ka maʻi maʻi colorectal a me ka wā e loaʻa ai ʻoe i kahi hōʻike hōʻike.

ʻO ka hoʻāʻo ʻana i ke koko fecal occult he hoʻokahi a i ʻole kekahi mau ʻano o ka hoʻāʻo ʻana i ka colorectal.ʻO nā hoʻokolohua ʻē aʻe he:

He ho'āʻo DNA stool.Ke nānā nei kēia hoʻāʻo i kou ʻeke no ke koko a me nā pūnaewele me nā loli genetic i hōʻailona paha o ka maʻi kanesa.
Colonoscopy a i ʻole sigmoidoscopy.Hoʻohana ʻia nā hoʻāʻo ʻelua i kahi paipu lahilahi me kahi pahupaʻikiʻi e nānā i loko o kāu kolonā.ʻO ka colonoscopy e hiki ai i kāu mea hoʻolako ke ʻike i kou kolonā holoʻokoʻa.Hōʻike ka sigmoidoscopy i ka ʻāpana haʻahaʻa o kāu kolonā.
CT colonography, i kapa ʻia hoʻi ʻo "virtual colonoscopy."No kēia ho'āʻo ʻana, inu maʻamau ʻoe i kahi mea pena ma mua o ka loaʻa ʻana o ka CT scan e hoʻohana ana i nā kukui-x e kiʻi i nā kiʻi kikoʻī 3-dimensional o kāu kolonā a me ka rectum.
Aia nā pono a me nā pōʻino o kēlā me kēia ʻano hoʻokolohua.Hiki i kāu mea lawelawe ke kōkua iā ʻoe e noʻonoʻo i ka hoʻāʻo kūpono iā ʻoe.

He aha ka mea e hana ai i ka wā o ka hoʻāʻo koko fecal occult?
ʻO ka maʻamau, hāʻawi kāu mea hāʻawi iā ʻoe i kahi kit e hōʻiliʻili i nā laʻana o kāu stool (poop) ma ka home.Aia i loko o ka pahu nā kuhikuhi no ka hana ʻana i ka hoʻāʻo.

ʻElua ʻano nui o nā hoʻāʻo koko fecal occult:

Hoʻohana ka guaiac fecal occult blood test (gFOBT) i kemika (guaiac) e ʻimi i ke koko i loko o ka waihona.ʻO ka maʻamau e koi ʻia i nā laʻana o ka pehu mai ʻelua a ʻekolu paha neʻe ʻana o ka ʻōpū.
Hoʻohana ka hoʻāʻo immunochemical fecal (iFOBT a i ʻole FIT) i nā antibodies e ʻike i ke koko i loko o ka waihona.Hōʻike ka noiʻi ʻoi aku ka maikaʻi o ka hoʻāʻo FIT i ka loaʻa ʻana o nā maʻi maʻi colorectal ma mua o ka hoʻāʻo gFOBT.Pono ka ho'āʻo FIT i nā laʻana stool mai hoʻokahi a ʻekolu mau ʻōpū ʻokoʻa, ma muli o ke ʻano o ka hōʻike.
He mea nui ka hahai ʻana i nā ʻōlelo aʻoaʻo e hele mai me kāu pahu hoʻāʻo.ʻO ke kaʻina hana maʻamau no ka hōʻiliʻili ʻana i kahi laʻana stool e loaʻa i kēia mau ʻanuʻu maʻamau:

ʻOhi ʻana i ka ʻōpū.Hiki i kāu pahu ke komo i kahi pepa kūikawā e kau ai ma luna o kou halepaku e hopu ai i kou ʻōpū.A i ʻole hiki iā ʻoe ke hoʻohana i ka ʻili plastik a i ʻole kahi pahu maʻemaʻe a maloʻo.Inā ʻoe e hana ana i kahi hoʻāʻo guaiac, e makaʻala ʻaʻole e hui pū kekahi mimi me kāu ʻeke.
Ka lawe ʻana i kahi laʻana o ka pehu mai ka neʻe ʻana o ka ʻōpū.Loaʻa i kāu pahu he lāʻau lāʻau a i ʻole ka pulupulu applicator no ka ʻoki ʻana i ka laʻana o ka pahu mai kou ʻōpū.E hahai i nā kuhikuhi no kahi e hōʻiliʻili ai i ka hāpana mai ka waihona.
Hoʻomākaukau ʻana i ka laʻana stool.E hamo paha ʻoe i ka pahu ma kahi kāleka hoʻāʻo kūikawā a i ʻole e hoʻokomo i ka mea hoʻopili me ka laʻana stool i loko o kahi paipu i hele mai me kāu pahu.
Lepili a hoʻopaʻa i ka hāpana e like me ke kuhikuhi ʻana.
E hana hou ana i ka ho'āʻo ʻana i kāu neʻe ʻana o ka ʻōpū aʻe e like me ke kuhikuhi ʻana inā pono ʻoi aku ma mua o hoʻokahi laʻana.
Ka leka ʻana i nā laʻana e like me ke kuhikuhi ʻana.
Pono au e hana i kekahi mea e hoʻomākaukau ai no ka hoʻāʻo?
ʻAʻole pono kahi hoʻomaʻamaʻa hoʻomaʻamaʻa fecal immunochemical (FIT), akā ʻo ka hoʻāʻo ʻana i ke koko occult guaiac fecal (gFOBT).Ma mua o kāu ho'āʻo gFOBT, hiki i kāu mea lawelawe ke noi aku iā ʻoe e pale i kekahi mau meaʻai a me nā lāʻau lapaʻau e pili ana i nā hopena o ka hoʻāʻo.

No nā lā ʻehiku ma mua o ka hoʻāʻo ʻana, pono paha ʻoe e pale:

Nonsteroidal, anti-inflammatory drugs (NSAIDs), e like me ka ibuprofen, naproxen, a me ka aspirin.Inā lawe ʻoe i ka aspirin no nā pilikia naʻau, e kamaʻilio me kāu mea lawelawe ma mua o ka hoʻōki ʻana i kāu lāʻau lapaʻau.Hiki paha iā ʻoe ke lawe i ka acetaminophen i kēia manawa akā e nīnau me kāu mea lawelawe ma mua o ka lawe ʻana.
ʻO ka nui o ka Vitamin C ma mua o 250 mg i ka lā.Loaʻa kēia i ka huaora C mai nā mea hoʻohui, nā wai huaʻai, a i ʻole nā ​​huaʻai.
No nā lā ʻekolu ma mua o ka hoʻāʻo ʻana, pono paha ʻoe e pale:

ʻO ka ʻiʻo ʻulaʻula, e like me ka pipi, hipa, a puaʻa.Hiki ke ʻike ʻia nā ʻāpana koko o kēia mau ʻiʻo i loko o kou ʻili.
Aia kekahi pilikia i ka ho'āʻo?
ʻAʻole ʻike ʻia ka pilikia o ka loaʻa ʻana o kahi hoʻāʻo koko fecal occult.

He aha ke ʻano o nā hopena?
Inā hōʻike kāu mau hualoaʻa mai kahi hoʻāʻo koko fecal occult he koko kou i loko o kou waihona, ʻo ia hoʻi ke kahe koko ʻana ma kekahi wahi o kāu ʻāpana digestive.Akā, ʻaʻole ia ka manaʻo he maʻi kanesa kou.ʻO nā maʻi ʻē aʻe e hoʻoulu ai i ke koko i loko o kou ʻāʻī, ʻo ia ka maʻi ʻeha, hemorrhoids, polyps, a me nā maʻi maʻi maʻi (ʻaʻole ka maʻi kanesa).

Inā he koko kou i loko o kou waihona, e ʻōlelo paha kāu mea hāʻawi i nā hoʻokolohua hou aku e ʻike i kahi kikoʻī a me ke kumu o kou koko.ʻO ka ho'āʻo maʻamau maʻamau he colonoscopy.Inā he mau nīnau kāu e pili ana i kāu hopena hōʻike, e kamaʻilio me kāu mea hoʻolako.

E aʻo hou e pili ana i nā hoʻokolohua hoʻokolohua, nā pae kuhikuhi, a me ka hoʻomaopopo ʻana i nā hopena.

Aia kekahi mea ʻē aʻe e pono iaʻu e ʻike e pili ana i ka hoʻāʻo koko fecal occult?
ʻO ka nānā ʻana i ka maʻi kanesa colorectal mau, e like me ka hoʻāʻo ʻana i ke koko fecal occult, he mea hana koʻikoʻi i ka hakakā ʻana i ka maʻi kanesa.Hōʻike nā haʻawina e hiki ke kōkua i nā hoʻāʻo ʻana i ka maʻi kanesa a hiki ke hōʻemi i ka make mai ka maʻi.

Inā hoʻoholo ʻoe e hoʻohana i ka hoʻāʻo koko fecal occult no kāu nānā ʻana i ka maʻi kanesa colorectal, pono ʻoe e hana i ka hoʻāʻo i kēlā me kēia makahiki.

Hiki iā ʻoe ke kūʻai aku i nā pahu hōʻiliʻili pahu gFOBT a me FIT me ka ʻole o ke kau ʻana.Pono ka hapa nui o kēia mau ho'āʻo iā ʻoe e hoʻouna i kahi laʻana o kāu waihona i kahi lab.Akā hiki ke hana ʻia kekahi mau hoʻokolohua ma ka home no nā hopena wikiwiki.Inā ʻoe e noʻonoʻo nei e kūʻai i kāu hoʻāʻo ponoʻī, e nīnau i kāu mea hāʻawi i ka mea maikaʻi loa iā ʻoe.

Hōʻike i nā kuhikuhi
Nā kumuhana olakino pili
Ka maʻi maʻi ʻaʻai
Ke koko o ka ʻōpū
Nā Ho'āʻo Lapaʻau Pili
Anoscopy
Hoao Lapaau Ma-Home
Nā hoʻāʻo ʻana i ka maʻi maʻi ʻaʻai
Pehea e pale ai i ka hopohopo ho'āʻo lāʻau
Pehea e hoʻomākaukau ai no kahi hoʻokolohua Lab
Pehea e hoʻomaopopo ai i kāu mau hopena Lab
Nā ho'āʻo osmolality
Ke Koko Keʻokeʻo (WBC) i loko o ka Stool
ʻAʻole pono e hoʻohana ʻia ka ʻike ma kēia pūnaewele ma ke ʻano he pani no ka mālama olakino a i ʻole ka ʻōlelo aʻo.E kelepona i kekahi mea mālama ola inā he mau nīnau kāu e pili ana i kou olakino.


Ka manawa hoʻouna: Sep-06-2022